Határtalanul 2019

Október 13-án, hazafelé úton Borsiban felkerestük II. Rákóczi Ferenc szülőházát és útba ejtettük a szerencsi várat.

Szombaton délután Nagysároson néztük meg a Rákóczi kastélyt és Eperjesen a fejedelem egykori házát.


A harmadik napon, október 12-én Lőcsén néztük meg a Szent Jakab-templomot és várfalakon belül tettünk sétát. Majd Szepes várát jártuk be, megcsodálva a Világörökség részeként nyilvántartott hatalmas várat.


2019. október 11-én több bátorságpróbán teljesítettek merészebb diákjaink. Mindenki végigsétált a Tátralomnic és Zár között, a Bachleda-völgyben található Lombkorona tanösvény 24 m magasságban vezető 600 m hosszú útján. A feljutás  és a lejutás is élmény volt a kabinos felvonóval. Lenyűgöző panorámában volt részünk, melyet a szinte nyárias időjárás még fokozott. Gyönyörködhettünk a távoli havas csúcsokban és az alattunk elterülő fenyvesekben. Tüdőnket teleszívtuk friss levegővel és a még bátrabbak felsétáltunk a 32 m magas kilátótoronyba a hosszan kanyargó feljárón. A legbátrabbak sétálhattunk, mászhattunk a torony tetejére kifeszített hálón. A mélységbe letekintés és a folyton ringatózó hálón való haladás élménye életre szóló emlék. Végül a legeslegbátrabbak a toronyból való lejutást a 67 m hosszú zárt csúszdán tehettük meg. Mindannyian leérkezve az ajándékboltban apró emléktárgyakat vásárolva hoztuk haza az élményeinket.


Kassán felkerestük II. Rákóczi Ferenc nyughelyét, a Szent Erzsébet-dóm Rákóczi kriptájában. A magyar Himnusz közös eléneklése után elhelyeztük a koszorút, amely Rákóczi egyik imájának részletét tartalmazta: "Gyarapítsd bennünk a hitet". A Szent Mihály-kápolnát és Rákóczi rodostói házának másolatát is megnéztük. Első bátorságpróbán is mindannyian jól teljesítettünk, a közel 60 m magas toronyba felmásztunk a szűk falak között tekergő csigalépcsőn. Jutalmul a város panorámájában gyönyörködhettünk. Majd a várossal szabadprogram során ismerkedhettünk.


Kassa diákszemmel: a Képeket Nagy Attila 7. osztályos tanulónk készítette.


Kassa diákszemmel: a képeket Pallagi Attila 7. osztályos tanulónk készítette.


2019. október 10-én Szepsiben látogattuk meg a Boldog Salkaházi Sára Iskolaközpont 8. osztályos diákjait.Előkészítő órák