Madárbarát iskola 

Az MME Madárbarát kert programjának célja a mindennapi madárvédelem, és más állatfajok védelmi lehetőségeinek bemutatása és a lakosság minél szélesebb körének bevonása. A Madárbarát iskola alprogram a madárvédelem mellett egyedülállóan jó lehetőségeket kínál az iskola környezeti nevelési programjának bővítéséhez.

Iskolánk 2023/24-es tanév második félévében kapta meg a megtisztelő Madárbarát Iskola címet. Az iskola udvarán eddig 2 madárodút helyeztünk ki, amelyek fészkelési lehetőséget biztosítanak a környékbeli kismadaraknak. A későbbiekben az odúk számát növelni szeretnénk, folyamatosan figyelve a madarak igényeit, és az iskolaudvar nyújtotta lehetőségeket. Rovarhotelt helyeztünk el, és méhlegelőt is neveztünk ki az iskola területén. A madáritatót a kerticsap mellé tettük.

Tornatermünk épületére a molnárfecskék elkezdtek fészkeket építeni az eresz alá, terveink között szerepel a fecskepelenkák kihelyezése, és takarítása. A fecskék számára saralót alakítottunk ki az iskolakertben Fenyvesi Mária tanárnő segítségével, ezúton is köszönjük szépen a támogatását! A következő tanévben tervezzük még a pillangószálló kihelyezését, az alsós tanulókkal pedig madáretetők készítését.

Fontosak ezek a tevékenységek, hiszen iskolánk környékén sok madárfajt figyeltünk meg (feketerigó, sárgarigó, zöldike, őszapó, tengelic, széncinege, kék cinege, molnárfecske, balkáni gerle, örvös galamb, mezei veréb, házi veréb, nagy fakopáncs, fehér gólya…), melyeknek szükségük van a gondoskodásra és a védelemre, cserébe a gyerekekkel együtt csodálhatjuk őket egész éven át.

E megtisztelő cím elérése érdekében köszönetet szeretnénk még mondani tanulóinknak, Ritz Evelin és Kocsis Viktor kollégáknak. Pálinkás Csabának, az Országos Madártani Egyesület Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei csoportjának az elnökének, aki jótanácsaival és adományával segítette munkánkat. Végül Vágó Béla Igazgató Úrnak, akinek a támogatása nélkül nem jöhetett volna létre ez a projectmunka.