2021.

Bringás vándortábor

június 26 - július 2. 

A tábor képei itt tekinthetők meg.

7. és 8. osztályos diákjainknak ezen a nyáron különleges táborozást hirdettünk: Somoskőújfalutól a Cserhát és Börzsöny hegyein-völgyein átívelő 200 km tekerés után Esztergomba érkező kerékpáros vándortáborba hívtuk a legbátrabbakat. A Vándortábor Program támogatója az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ. A tábor szervezője a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, MAKETUSZ. A tábort megelőzően a kísérőtanárok sikeresen elvégezték a Kerékpáros vándortábor-vezető pedagógus-továbbképzést.

A tábor szakszerű megvalósítását a rendkívül kedves és komoly szakmai-gyakorlati ismeretekkel rendelkező Vér József túravezetőnknek KÖSZÖNJÜK. Végtelen türelemmel, segítőkészen mindig biztonságosan vezetett bennünket az út során.

A tábor célja a nyári szabadidő hasznos eltöltése, az egészséges mozgásra nevelés, közösségépítés, önismeret, önfejlesztés, reális önértékelés alakítása, találkozás Istennel és önmagunkkal, akaraterő, testi erő, állóképesség, türelem, figyelem, fegyelem fejlesztése, természeti-, történelmi ismeretek gyarapítása. A napi kerékpározáson kívül a beépített programokon mindannyian résztvettünk.

Az első kerékpárpróba alkalmával Salgó várát néztük meg, Somoskőújfalu történetét hallgattuk Karcsi bácsi előadásában; második napon Baglyaskővár Természetvédelmi Központban madártani ismeretekkel gazdagított Jenő bácsi, Ipolytarnóc kiállítását Marika néni vendégszeretetében néztük végig, majd a 4D-s mozit élvezhettük, végigmentünk a lombkorona sétányon és sétáltunk-, a sötétedés beállta után bátorságpróbát tartottunk a Miocén Parkban. Másnap felfedeztük a Páris-patak völgyét, Hollókőn előadást hallgattunk hagyományos népi mesterségekről, kis csoportokban sétálhattunk a faluban és a tanösvényen. Felsőtoldon a finom töltött káposzta vacsorát lejárni a csoport fele felment a Kéz kilátóig. Következő nap fő eseménye a Bánki-tóban való fürdőzés volt, igyekeztünk a nagy melegben mielőbb odaérkezni. Másnap megnéztük a Nógrádi vár romjait, majd az egész útvonal legkellemesebb részén Királyréttől Verőcéig élményekkel gazdagodva szárnyaltunk következő táborhelyünkig, érkezés után nem sokkal igénybe vettük a Csattogó-völgyi üdülő medencéjét. Utolsó "tekergős" napunkon Szobnál komppal keltünk át a Dunán, majd Esztergomba érkezve átadtuk járműveinket a következő csoport részére. A Gran Camping medencéjében strandoltunk, majd városnéző kisvonattal elmentünk a Bazilikához, a torony látogatható részébe felsétáltunk, megnéztük a bazilikát belülről és a közvetlen környezettét kívülről. Rövid időre helyet foglaltunk a padokban és ki-ki a saját szavaival hálát adott a Jóistennek ezért a fantasztikus hétért, a balesetmentes megérkezésért, a TT-kért, a gurulásokért és a rendkívüli jó időjárásért.

A tábor megvalósításához köszönjük az iskolafenntartó EKIF támogatását, a szülői hozzájárulásokat. Józsi bácsinak (ÖREG-nek) köszönjük a kiváló tapasztalattal, óriási türelemmel, segítőkészséggel vezetett közel 200 km hosszú úton a biztonságos túravezetést. A táborozók és a közte szövődött barátságokra építve a későbbiekben is szívesen igénybe vesszük segítségét.

Tiszajenő, 2021. július 5.                                                                                                           Dóri néni és Laci bácsi